Berörande om originell konstnär

FilmrecensionerBerörande om originell konstnärFoto: Foto: NonstopKusamas prickar är en del av hennes image.FILM

++++

Kusama – infinity

Regi Heather Lenz, med Yayoi Kusama.

Biopremiär för porträtt av Yayoi Kusama föddes 1929 i Japan. Vanligaste motiv: prickar. Pionjärverksamhet: Bl a spegelrum där betraktaren försvinner in i ett oändligt prickhav. Nakenhappenings i protest mot Vietnamkriget. Vigslar för homosexuella på 60-talet.

DOKUMENTÄR På 60-talet stångade Yayoi Kusama huvudet blodigt mot konstvärldens väggar av vita män som inte bara höll henne på armlängds avstånd utan också ogenerat stal hennes radikala idéer och tog äran för dem. Hon var sedan uträknad i decennier för att sent i livet få upprättelse. I dag är hon världens bäst säljande, nu levande konstnär.

"Kusama – Infinity" är en traditionell dokumentär där ett rikt arkiv- och bildmaterial varvas med röster om livet från den trasiga barndomen till i dag, och hur det kantats av psykisk ohälsa.

Man blir tagen av hennes historia och hennes konst, beklämd, rörd – och rasande. Igen tänker man på alla kvinnor som försvunnit ur historieböckerna, och som i motsats till Kusama aldrig fått den uppmärksamhet de förtjänat.

EMMA GRAY MUNTHEARTIKELN HANDLAR OM

Filmrecensioner

Yayoi Kusama

LÄS OCKSÅ5 september FILM

Inställsam titt på världens bästa kock

28 september FILM

Engagerat porträtt av Stieg Larsson

15 augusti FILM

Sorg och glädje på boende för äldre hbtq-folk

4 oktober FILM

Fascinerande om rika i USA

21 september FILM

”Flotten” – intressant och tragikomiskt om 70-talsvarianten av ”Big brother”