Laul: Plastlagen orkar inte 90 minuter på gräs

Laul: Plastlagen orkar inte 90 minuter på gräsFOTBOLL

När skillnaden mellan första och andra halvlek är så gigantiskt stor kan det knappast handla om annat än underlaget.

Vi såg samma sak på Olympia mellan Helsingborg och Hammarby, och slutsatsen kan inte bli någon annan än att plastlagen inte tycks orka 90 minuter på gräs.

– Det luktar fotboll, sa tränaren Thomas Lagerlöf apropå att Djurgården skulle spela sin första match i år på gräs.

Att det sker så sent som i sjunde omgången (!) är problematiskt för allsvenskan, men just nu är det som det är och då handlar det om att gilla läget.

I stället för fotboll luktade det snart rök på Olympia och avsparken sköts upp ett par minuter då ett gäng maskerade, mörkklädda djurgårdssupportrar stod och viftade med brinnande bengaler på bortasektionen. Var det stämningshöjande låg i den aktionen kan man fråga sig, men nu är det som det är med den saken också och då får man försöka gilla läget igen.

Lågt tempo när det väl blev spel

När domare Stefan Johannesson väl blåste till spel var tempot lågt. Djurgården – som kom från den tunga derbyförlusten mot Hammarby – fortsätter att leta efter rätt roll åt Astrit Ajdarevic. Idag prövades han i en offensivare roll till höger i anfallet, men där fick han problem i det defensiva arbetet längs kanten. En rensning rakt i ansiktet på domare Johannesson tillhörde Ajdarevics mer minnesvärda aktioner innan han byttes ut i början av andra halvlek.

Djurgården tog en tidig ledning och fick därmed matchen dit de ville mot ett Helsingborg som antingen inte gjort läxan eller glömt bort den direkt. Mot Djurgården är det nämligen två saker det gäller att hålla reda på först och främst:

1. De har blårandiga tröjor, svarta shorts och ljusblå strumpor.

2. De har en extremt offensiv högerback i Aslak Fonn Witry.

Den stora kvaliteten med Aslak ”man sätter inga klistermärken på en Ferrari” Fonn Witry är hans snabbhet i att ta ny position efter att han släppt ifrån sig bollen. Kvickheten i tanke och fötter ger honom en fördel i situation efter annan.

1–0 – ett enkelt mål

Efter sju minuter var Fonn Witry sin vana trogen högt uppe efter ett snabbt anfall och fick bollen av den djupledslöpande innermittfältaren Fredrik Ulvestad. Witry satte den på ett tillslag mot Mohamed Buya Turay som störde Anders Randrup till ett självmål.

Djurgården firade förstås, men enklare mål har sällan skådats i årets allsvenska, dessutom fjärde raka målet HIF släppte in på inlägg, enligt mittbacken Markus Holgersson.

Helsingborg har som bekant en besvärlig skadesituation och i intervjun innan avspark fick tränare Peo Ljung svara på frågan varför Andreas Landgren spelade från start på mittfältet? Ljung – som verkade ha vaknat på fel sida senaste två veckorna – fräste till svar att Landgren var det enda tillgängliga alternativet.

Överlag var Helsingborgs anfall alldeles för långsamma för att skapa öppna avslutslägen mot ett Djurgården som kunde försvara sig samlat hela första halvlek. Framåt hade Djurgården långa och fina anfall där HIF tvingades jaga boll. Ledningen var så rättvis en ledning kan bli när Johannesson blåste för halvtidsvila.

Total scenförändring i andra halvlek

Scenförändringen efter paus var total.

I omklädningsrummet måste Peo Ljung spänt ögonen i Landgren lika ilsket som han gjorde i Olof Lundh i inför-intervjun, för snart kom Landgren flygande ner mot kortlinjen, satte bollen snettinåtnbakåt till Max Svensson som sköt över ett öppet mål. Det var bara början.

Helsingborgs spelövertag var knappast en slump. Vi såg samma sak från HIF:s sida mot konstgräslaget Hammarby. Det är tyngre att löpa på gräs , det suger mer energi, särskilt för ett Djurgården som alltså spelade på gräs för första gången i år. Mot slutet sinar krafterna för den som är vana att trippa omkring på plast i stället för att snöra på sig skruvdobbskorna.

Snart var det kvitterat både i matchen och i enkla mål. Markus Holgersson fick ostörd måtta en crossboll mot vänsterbacken Adam Eriksson, nickskarv till djupledslöpande Max Svensson, inspel mot Rasmus Jönsson och 1-1.

1–1 – ett enkelt mål

Snyggt men alldeles för enkelt, precis som matchens första mål. Medan Djurgårdens 1-0 delvis kan förklaras av att Helsingborg inte var riktigt vakna inledningsvis, verkade kvitteringen snarare handlat om att bortalaget började bli trötta redan efter en timmes spel.

Några minuter senare höll Rasmus Jönsson på att kopiera målet, men stötte inspelet över från nära håll. Ytterligare en stund senare vinkades Jönsson av för offside i samband med ett friläge när han var åtminstone två meter på rätt sida. Ett ovanligt svagt domarbeslut på allsvensk nivå.

Till slut var det stolpen som räddade poäng till Djurgården, när HIF sprang sig till ännu ett friläge genom inhoppande och halvskadade fjolårsskyttekungen Andri Bjarnason.

Fler mål blev det dock inte, Djurgården kan vara glada för bortapoängen, och när skillnaden är så stor mellan halvlekarna – och det dessutom har sett likadant ut tidigare mellan gräslag och plastlag – ja då kan jag inte komma till någon annan slutsats än att att underlaget återigen har spelat en betydande roll.

Men det är väl bara att gilla läget…

1 av 2 | Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

avRobert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM

Allsvenskan i fotboll

Djurgårdens IF Fotboll

Helsingborgs IF

Helsingborg

LÄS OCKSÅ27 april FOTBOLL

Nytt avbräck för Djurgården inför derbyt

8 april FOTBOLL

PLUS Laul: Ett annat Djurgården med Ajdarevic

16 mars FOTBOLL

PLUS Laul: Häcken ser fruktansvärt bra ut i år

8 april FOTBOLL

PLUS Hjälten Witry: ”Vi kan bli hur bra som helst!”

21:05 FOTBOLL

Dif:s besked om stjärnanfallaren