Neko Case har allt men borde kunna glöda mer

LiverecensionerNeko Case har allt men borde kunna glöda merFoto: Viktor Wallström/RockfotoRätt artist på fel kväll. Neko Case smittas av måndagsvibbar på Nalen i Stockholm.MUSIK

KONSERT Neko Case har gjort ett av årets bästa album och kommer till sin nya favoritstad Stockholm med en minst sagt gedigen låtlista.
Synd bara att det är måndag.

+++
Neko Case
Plats: Nalen, Stockholm. Publik: Drygt 600. Längd: 99 minuter. Bäst: ”Hex” och ”Look for me (I’ll be around)”. Sämst: Obegripligt att hon skippar Crooked Fingers-covern ”Sleep all summer”, allra finaste stunden på nya skivan.

”Förbjud konserter på söndagar” skrev Markus efter Kacey Musgraves-giget på Kägelbanan härom veckan.

Samma problem gäller givetvis även spelningar på måndagar. Särskilt när publiken är lite vuxnare och obönhörligen tvingas förhålla sig det faktum att det är en dag i morgon också.

Vilket förstås även lätt påverkar en jetlaggad amerikansk sångerska och hennes lika jetlaggade sexpersonersband.

Stockholm är nämligen första stoppet på den här Europa-turnén.

Förväntningarna har nog annars aldrig varit större på en Neko Case-konsert i huvudstaden, vare sig från artistens eller publikens sida.

För det var här som stora delar av sommarens album ”Hell-on” kom till, med hjälp av svenska musiker och Björn Yttling från Peter Bjorn And John som producent.

Skivan är dessutom det allra starkaste 48-åringen har gjort, vilket säger en del när vi har att göra med en drygt två decennier lång skivkarriär i en lika smart och egen som sömlös skarv Namellan indierock, country, folk och pop.

Hon har med sig strålande musiker, såväl ärrade pedal steel-veteraner från Södern som två körsångerskor med känsla för både de skiraste stämmor och primalskrik.

Och när det rockar, som i feministiska stänkaren ”Man”, bärs Case mäktigt upp av hela fem (!) gitarrer.

Hon pendlar dynamiskt vidare till såväl folkiga countryvalser som intima nattklubbsballader, med nästan allt det bästa från nya plattan, en välplockad, generös mix av äldre nummer och en bejublad Trump-känga som extra bonus (”I’m stuffing my foot up my country’s ass every single day and I won’t stop until he’s defeated”).

Alla förutsättningar för stordåd finns således, men den riktiga närvaron och glöden orkar bara infinna sig ibland.

Nästa gång får hon se till att komma hit på en helg.

Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

HÅKAN STEENARTIKELN HANDLAR OM

Liverecensioner

Musikrecensioner

Musik

Peter Bjorn and John

Björn Yttling

Stockholm

LÄS OCKSÅ14 september MUSIK

Eric Gadd gör krogshow med både stil och hjärta

03:46 MUSIK

Little Jinder är ett romantiskt geni

20 september MUSIK

Tekashi 6ix9ine är fullständigt rubbad

1 november MUSIK

Bon Iver är en förtrollande gåta

6 oktober MUSIK

Seinabo Sey fyller Globen med soul