Snyggt engelskt porträtt av fransk författare

FilmrecensionerSnyggt engelskt porträtt av fransk författareFoto: Foto ScanboxKeira Knightley och Dominic West.FILM

+++

Colette

Regi Wash Westmoreland, med Keira Knightley, Dominic West, Fiona Shaw, Denise Gough, Eleanor Tomlinson.

DRAMA Alla pratar engelska, vilket är synd eftersom det skildrar en viktig fransk författare. Filmarna kompromissar genom att text och alla manus är på franska, men det skapar ändå en distans.
Vi möter Sidonie-Gabrielle Colette (Keira Knightley) när hon som tonåring uppvaktas av den 15 år äldre Henry (Dominic West) och de gifter sig 1893. Han är från finare familj och berömd som författare och kritiker i Paris. Men betalar några män för att skriva ihop artiklarna och böckerna han säljer under signaturen Willy. När pengarna tryter och det är stopp i författarfabriken kommer den självupptagne Henry på att hans unga hustru har berättarbegåvning och kan skriva.
Hennes historier om Claudine och uppväxten på landet gör succé. Den första boken gavs ut år 1900 med ”Willy” som författare, men 1905 bröt sig Colette loss från maken och blev hyllad författare under eget namn.

Filmen följer henne de tidiga åren. Hon träffar den förmögna Missy som klär sig i herrkläder och Colette uppträder i variete och orsakar skandal. Senare i livet gjorde hon litteratur av sina kärleksaffärer, men filmen sätter punkt när hon hittat sin röst och plattform. Ett prydligt porträtt av en kvinna som står upp mot konventionen. Colettes fortsatta liv, hon dog 1954, är minst lika intressant.

JENS PETERSONARTIKELN HANDLAR OM

Filmrecensioner

Colette

Keira Knightley

LÄS OCKSÅ24 oktober NÖJE

PLUS Keira Knightleys hemliga kärlekar: ”Min make skulle inte bli glad”

31 oktober FILM

Lasse Hallströms nya film – småsömnigt julmys

23 augusti FILM

Emma Thompson stark som krisande domare

7 september FILM

Lidande som lever sitt eget liv i tunga och eleganta ”Smärtan”

19 september NYHETER

Labour krävs på besked om ny brexitomröstning