Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

200 Miljoner Extra till Sveriges Kulturarv i Ny Budget

Sveriges kulturarv får ett lyft i kommande budgetår. Regeringen har bestämt sig för att öka stödet till våra historiska pärlor: slott, fästningar och kyrkor. Med en ökning på 200 miljoner kronor, kommer bidragsfastigheternas budget att landa på 1,2 miljarder kronor.

Vem har inte gått förbi ett gammalt slott eller kyrka och undrat över dess historia? Dessa byggnader är inte bara vackra att skåda utan de berättar också Sveriges historia. Men att hålla dem i gott skick kostar, och det är här den nya budgeten kommer in i bilden.

”Stärka kulturarvet och göra det tillgängligt för fler”, så uttrycker sig regeringen i sitt förslag. Och detta ekar positivt i öronen på dem som arbetar med kulturarvet.

Anna-Lena Dahl, på toppen av Statens fastighetsverk, är optimistisk: ”Med dessa medel kan vi verkligen göra skillnad för de byggnader som är en del av vår själ och historia”.

Det finns också en stark tro på att detta drag kommer att gynna turismen. ”Sveriges historia och kultur är en dragare för folk från alla hörn av världen”, säger Magnus Persson från Visit Sweden.

Oavsett varför man väljer att besöka dessa platser, så är det klart att detta budgetbeslut är ett steg i rätt riktning för att bevara dem för framtida generationer.

Senaste Nyheter Sverige