Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Hur får man bort olika typer av fläckar?

Vi har alla varit där. Ett oavsiktligt spill, en klumpig rörelse, och plötsligt har du en fläck på din favoritsoffa eller klädesplagg. Panik sätter in. Hur får du bort den? Ingen oro! Vi är här för att hjälpa dig genom processen att ta bort de mest envisa fläckarna med några beprövade tips och tricks. Så, låt oss komma igång!

Hur får man bort snusfläckar?

Snus, en populär produkt i Sverige, kan tyvärr lämna envisa fläckar, särskilt på ljusa kläder eller textilier. Men oroa dig inte, det finns metoder för att hantera dessa!

Steg 1: Börja med att skrapa bort eventuellt överflödigt snus. Använd en sked eller en plastkort för att skonsamt skrapa bort det från tyget.

Steg 2: Förbehandla fläcken. Blöt en trasa eller svamp med kallt vatten och klappa försiktigt på fläcken. Använd en fläckborttagare om du har en, och följ anvisningarna på etiketten.

Steg 3: Tvätta plagget enligt tvättrådet. Använd kallt vatten för att undvika att fläcken sätter sig.

Steg 4: Kontrollera fläcken efter tvätt. Om fläcken kvarstår, upprepa behandlingen innan du torkar plagget.

Med lite tålamod bör snusfläcken försvinna, och ditt plagg kommer att se ut som nytt igen!

Fläckborttagning från soffor

Vår soffa är ofta hemmets mittpunkt, vilket gör den särskilt sårbar för olika typer av fläckar. Här är några tips för att hålla din soffa fläckfri!

Ta bort fläckar på soffa husmorstips:

Gamla beprövade metoder kan ofta vara det mest effektiva sättet att bekämpa fläckar.

 • Soda: En blandning av soda och vatten kan fungera underverk på fettfläckar. Applicera blandningen på fläcken, låt sitta en stund och torka sedan av med en ren trasa.
 • Ättika: För äldre, satta fläckar, kan en blandning av ättika och vatten vara lösningen. Applicera lösningen med en trasa, skrubba försiktigt och torka sedan torrt.

Ta bort fettfläckar på soffa:

Fettfläckar kan vara särskilt knepiga på grund av fettets oljiga natur. Men det finns lösningar!

Steg 1: Strö över majsstärkelse eller bakpulver på fläcken. Dessa kan hjälpa till att absorbera överflödigt fett. Låt det sitta i 10-15 minuter och borsta sedan bort det försiktigt.

Steg 2: Använd en fläckborttagare som är lämplig för den typ av material din soffa är gjord av. Följ anvisningarna noggrant.

Steg 3: Om fläcken kvarstår, överväg att konsultera en professionell soffrengöringstjänst.

Med dessa metoder i din verktygslåda bör din soffa kunna motstå de flesta fläckutmaningar. Kom ihåg att snabb åtgärd ofta är nyckeln till framgång när det gäller fläckborttagning. Ju tidigare du behandlar fläcken, desto större chans att den går bort helt.

Hantera mat- och dryckfläckar

Mat och dryck är ofta de vanligaste syndarna när det kommer till envisa fläckar på kläder, mattor och möbler. Men med rätt tekniker kan du hantera dem utan problem!

Få bort hallonfläckar:

Vem kan motstå en skål med färska hallon? Tyvärr kan dessa söta bär lämna bakom sig röda, svårhanterade fläckar.

Steg 1: Skölj omedelbart området med kallt vatten från baksidan av fläcken. Detta hjälper till att skjuta bort bäret istället för att trycka det djupare in i tyget.

Steg 2: Använd en mild tvål och kallt vatten för att behandla fläcken. Gnugga försiktigt tills fläcken börjar försvinna.

Steg 3: Tvätta som vanligt, men undvik att torka plagget förrän du är säker på att fläcken är helt borta.

Jordgubbsfläckar husmorstips:

Jordgubbar är lika älskade som hallon, men de kan också vara lika kladdiga. Här är några husmorstips för att ta bort dessa röda fläckar:

 • Lemonad: Surheten i lemonad kan hjälpa till att lösa upp jordgubbsfläckar. Applicera lite lemonad på fläcken, låt verka i några minuter och skölj sedan med kallt vatten.
 • Salt: Efter att du har sköljt fläcken med vatten, strö lite salt över den och låt det sitta i cirka 30 minuter. Skölj sedan med kallt vatten.

Coca cola fläckar på matta:

Ett glas coca cola kan vara uppfriskande, men inte när det hamnar på din matta!

Steg 1: Blöt upp så mycket av läsken som möjligt med en ren trasa eller pappershanddukar.

Steg 2: Blanda en lösning av en matsked diskmedel och två koppar kallt vatten. Använd en trasa för att skonsamt arbeta in lösningen i fläcken.

Steg 3: Skölj området med kallt vatten och klappa torrt med en trasa eller pappershanddukar.

Fläckborttagning med naturliga medel

Kemikaliebaserade fläckborttagare är effektiva, men ibland vill man använda mer naturliga lösningar. Här kommer några tips!

Fläckborttagning bikarbonat:

Bikarbonat är en mångsidig produkt som kan användas för att ta bort en mängd olika fläckar.

 • För att ta bort sura fläckar som vin eller kaffe, gör en pasta av bikarbonat och vatten och applicera den på fläcken. Låt sitta i 10 minuter innan du sköljer.
 • För fettfläckar, strö bikarbonat över fläcken och låt det absorbera fettet innan du borstar bort det.

Ta bort fläckar på madrass med bakpulver:

Bakpulver är inte bara för bakning – det kan också hjälpa till att fräscha upp din madrass!

Steg 1: Dammsug din madrass för att ta bort damm och smuts.

Steg 2: Strö bakpulver över hela madrassen, särskilt på fläckade områden.

Steg 3: Låt bakpulvret sitta i minst en timme (eller över natten för bästa resultat).

Steg 4: Dammsug madrassen igen för att ta bort bakpulvret. Din madrass bör nu lukta fräscht och fläckarna bör vara lättnade!

Hoppas dessa tips hjälper dig att bekämpa fläckarna med några av de naturliga medel du kanske redan har hemma. Ibland är de gamla metoderna de bästa!

Hantera känsliga och tuffa fläckar på textilier

Oavsett hur försiktig man är, kommer olyckor att inträffa. Men med några smarta tricks i bakfickan kan du hantera även de mest envisa fläckarna. Låt oss dyka in i några specifika fläckar och hur du kan tackla dem!

Ta bort blodfläckar husmorstips:

Blod kan vara en särskilt svår fläck att hantera, men med några beprövade husmorstips kan du se till att din textil blir som ny igen.

Steg 1: Skölj omedelbart med kallt vatten. Detta kan hjälpa till att lyfta fläcken innan den sätter sig.

Steg 2: Lägg lite salt på den våta fläcken och gnugga försiktigt. Saltet kan hjälpa till att bryta ner blodet.

Steg 3: Om fläcken kvarstår, blanda ihop några droppar diskmedel med vatten och applicera på fläcken. Låt sitta i några minuter och skölj sedan med kallt vatten.

Steg 4: För äldre eller särskilt envisa fläckar kan en lösning av väteperoxid (använd en svag lösning för att undvika blekning) appliceras på fläcken. Testa först på ett diskret område!

Vad är viktigt när man ska ta bort en fläck?

Oavsett vilken typ av fläck du hanterar finns det några allmänna regler du bör följa för bästa möjliga resultat:

 1. Aggera snabbt: Ju tidigare du börjar behandla fläcken, desto större chans att den helt går bort.
 2. Undvik att gnugga: Gnugga kan pressa fläcken djupare in i tyget. Duttande eller klappande rörelser är att föredra.
 3. Använd rätt temperatur: Kallt vatten är bäst för proteiner som blod eller mjölk, medan varmt vatten kan användas för fettfläckar (som olja eller choklad).
 4. Testa fläckborttagaren: Innan du applicerar någon produkt på fläcken, testa den på ett diskret ställe för att se till att den inte skadar eller bleker tyget.
 5. Var försiktig med blandningar: Använd inte flera produkter samtidigt utan att veta hur de kan reagera med varandra.
 6. Läs etiketten: Många tyger har särskilda tvättråd eller varningar mot vissa typer av rengöringsmedel.

Slutsats

Fläckborttagning kan kräva lite tålamod och uthållighet, men med rätt kunskap och verktyg i handen kommer dina kläder, mattor och möbler att se ut som nya på nolltid!

Vanliga Frågor

Hur får man bort fläckar på vita kläder?

För vita kläder är det bästa tipset att förbehandla fläcken med en blandning av citronsaft och salt. Applicera blandningen på fläcken, låt sitta i några timmar och tvätta sedan som vanligt. Blekmedel kan också användas, men bara som en sista utväg eftersom det kan skada tyget över tid.

Hur får man bort gula fläckar på madrassen?

Gula fläckar på madrassen, ofta orsakade av svett, kan behandlas med en blandning av bikarbonat och vatten. Applicera en pasta av dessa två ingredienser på fläcken, låt sitta i 20-30 minuter, och torka sedan av med en fuktig trasa. För djupare fläckar kan en blandning av vitvinäger och vatten också vara effektivt.

Hur får man bort deofläckar på svarta kläder?

Deofläckar på svarta kläder kan ofta bli vita eller kritaaktiga. För att ta bort dessa fläckar, försök att gnugga fläcken med en blandning av vitvinäger och vatten innan du tvättar plagget. Ett annat knep är att stryka fläcken med ett strykjärn på låg värme (utan att använda ånga) genom ett tunt tygstycke för att lyfta bort deon från tyget.

Senaste Nyheter Sverige