Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Hur många kalorier i ett äpple? Allt du behöver veta

För många av oss är äpplen en självklar favorit i fruktkorgen. Denna krispiga och saftiga frukt är inte bara läcker i smaken utan också packad med nyttigheter. Men exakt hur många kalorier i ett äpple? Och vad mer får vi i oss när vi tar en tugga? Låt oss dyka ner i äpplets fascinerande värld.

Hur många kalorier är det i olika äpplen?

När vi pratar om hälsa och mat är kalorier ofta i fokus. Om vi tar ett vanligt äpple, som oftast väger runt 150 gram, så finner vi att det innehåller omkring 80 kalorier. Dock kan detta tal skifta något beroende på vilken äppelsort du väljer.

 • Rött äpple: 80 kalorier för 150 gram.
 • Grönt äpple: 80 kalorier för 150 gram.
 • Gult äpple: 80 kalorier för 150 gram.
 • Cox Orange: 75 kalorier för 150 gram.
 • Ingrid Marie: 75 kalorier för 150 gram.
 • Golden Delicious: 75 kalorier för 150 gram.

Och om du undrar hur många kalorier i ett äpple utan skal? Skal bidrar med en minimal mängd kalorier, så om du skalar äpplet kan kaloriinnehållet minska något, men skillnaden är inte betydande.

Äpplens näringsvärde

Förutom kalorier, vad innehåller ett äpple när det kommer till näringsämnen?

 • Fiber: I ett äpple hittar vi ungefär 5 gram fiber, vilket ger oss omkring 14 % av det vi behöver dagligen. Fiber är fantastiskt för vår mage och håller oss mätta längre.
 • Vitamin C: Ett äpple ger oss 15 mg av denna viktiga vitamin, vilket är cirka 22 % av vad vi behöver varje dag. Inte illa, eller hur? Vitamin C är en riktig hjälte när det kommer till att stärka vårt immunförsvar och skydda oss från förkylningar.
 • Kalium: Här får vi cirka 115 mg från varje äpple. Det kanske inte låter mycket, men kalium är essentiellt för att vårt hjärta ska slå som det ska.
 • A-vitamin: Äpplen ger också ungefär 10 % av det rekommenderade dagliga intaget av A-vitamin, som är avgörande för synen och huden.

Är äpple nyttigt?

Och för att svara på den eviga frågan: Ja, äpplen ÄR verkligen nyttiga! Med antioxidanter, vitaminer och mineraler i överflöd hjälper de oss att hålla blodsockret i schack, stärker vårt hjärta och boostar matsmältningen. Så nästa gång någon undrar om äpplen är bra för oss, kan vi stolt svara: Absolut!

Jämförelse med andra frukter

Om vi jämför kaloriinnehållet i ett äpple med andra populära frukter:

 • Ananas: Ungefär 50 kcal per 100 gram (ananas kcal).
 • Apelsin: Cirka 43 kalorier per 100 gram.
 • Mango: 60 kcal för en genomsnittlig mango (1 mango kcal).
 • Avocado: Cirka 160 kalorier för en hel avocado (avocado kalorier hel).
 • Banan: En genomsnittlig banan innehåller cirka 105 kalorier (1 banan kalorier).
 • Päron: Omkring 57 kalorier per 100 gram.

Slutsats

Medan äpplen inte bara är smakfulla och saftiga, är de också fullpackade med näringsämnen. Oavsett om du äter dem råa, kokta, bakade eller i en smoothie, ger de en hälsosam dos av vitaminer och mineraler. Och om du någonsin undrat hur mycket väger ett äpple eller vad väger ett äpple, ligger svaret oftast runt 150 gram för ett medelstort äpple. Så nästa gång du letar efter ett nyttigt mellanmål, tänk på det saftiga, krispiga äpplet!

Vanliga Frågor

 1. Hur många kalorier finns det i ett äpple?
  Äpplen varierar något i kaloriinnehåll beroende på sorten, men generellt innehåller ett medelstort äpple (cirka 150 gram) omkring 75-80 kalorier. Detta gäller för både röda, gröna och gula äpplen.
 2. Bidrar äppelskalet till kaloriinnehållet?
  Äppelskalet bidrar med en minimal mängd kalorier. Så om du väljer att äta ett äpple utan skal, kan kaloriinnehållet minska något, men skillnaden är inte signifikant.
 3. Vilka näringsämnen finns i äpplen?
  Äpplen är rika på näringsämnen. Ett äpple innehåller cirka 5 gram fiber, 15 mg vitamin C, 115 mg kalium, och uppfyller ungefär 10 % av det dagliga rekommenderade intaget av A-vitamin.
 4. Är äpplen nyttiga jämfört med andra frukter?
  Jämfört med andra populära frukter som ananas, apelsin, mango, avocado, banan och päron, har äpplen ett likvärdigt eller något lägre kaloriinnehåll. De är fullpackade med vitaminer och mineraler, vilket gör dem till ett utmärkt och hälsosamt mellanmål.
 5. Hur mycket väger ett typiskt äpple?
  Ett medelstort äpple väger oftast runt 150 gram. Detta kan variera något beroende på sort och storlek, men är en bra utgångspunkt för att uppskatta både vikt och kaloriinnehåll.
Senaste Nyheter Sverige