Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Arbetsmaskin Skadar Kinesiska Muren – Reaktioner i Sverige

En del av den Kinesiska Muren har skadats av byggarbetare som försökte skapa en genväg genom den. Incidenten väcker starka känslor även i Sverige, där debatten om vikten av att bevara kulturarvet har fått nytt bränsle.

I Youyu County, Shanxi Province, använde två byggarbetare en grävmaskin för att gräva igenom muren för att spara tid, vilket ledde till omfattande skador. Muren riskerar nu att kollapsa på grund av dessa skador. Båda arbetarna har gripits och står inför åtal för vandalism.

Den Kinesiska Muren är inte bara ett av Kinas mest populära turistmål, utan också ett favoritmål för svenska turister. Detta gör händelsen extra kännbar för många svenskar. Skadorna på muren betyder att den ikoniska landmärket blir mindre tillgängligt för besökare.

”Det är tragiskt att se sådana skador på en så viktig plats”, säger Johan Eriksson, en svensk turist som besökte muren förra året.

Efter det som hände med muren pratar folk här i Sverige om hur vi skyddar våra egna historiska platser. Det får en att tänka på Vasa Museet i Stockholm och om vi gör nog för att skydda det.

Kinas ledning har sagt sitt – de gillar inte alls vad som hände. De jobbar nu för fullt med att laga muren.

När man reflekterar över det som skett med muren inser man vikten av att vårda våra historiska pärlor. De håller ju nyckeln till vår identitet och vårt ursprung.

Senaste Nyheter Sverige