Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Militärkupp i Gabon efter valskandal

Gabon står inför politisk osäkerhet då militären meddelar att de tagit makten i skuggan av anklagelser om valfusk.

I Västafrikanska Gabon har högt uppsatta militärer genomfört en kupp i ljuset av det nyligen avslutade presidentvalet. Valet, fyllt med kontroverser och påståenden om oegentligheter, förvärrade landets redan skakiga politiska klimat.

Presidentvalet visade sittande presidenten, Ali Bongo, som segrare. Men denna seger har ifrågasatts av oppositionen, som hävdar att deras kandidat, Albert Ondo Ossa, var den rätta vinnaren. Enligt officiella siffror från valmyndigheten vann Bongo med 64 procent av rösterna.

I en nylig tv-sändning förklarade militärledarna att de nu kontrollerar landet, och krävde upplösningen av ”alla republikens institutioner”. Skottlossningar har även rapporterats från huvudstaden Libreville, vilket förstärker oron bland landets medborgare.

Bongo-familjen, som har styr Gabon i över fem decennier, är ingen främling för politisk kontrovers. President Ali Bongo efterträdde sin far 2009 och har hållit ett stadigt grepp om makten sedan dess. ”Vi har sett dessa oegentligheter alltför länge nu. Gabon behöver förändring,” sade en lokal invånare i Libreville, som valde att förbli anonym.

Josep Borrell, EU:s utrikeschef, uttryckte oro över situationen, med hänvisning till den växande instabiliteten i regionen. Gabons ekonomiska framtid ser nu osäker ut, särskilt med tanke på landets internationella skuld och obligationer.

Medan landet står vid ett kritiskt vägskäl fortsätter omvärlden att noga bevaka utvecklingen, i hopp om att Gabon finner en fredlig lösning.

Senaste Nyheter Sverige