Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Miljöpartiets Grundare Per Gahrton Avliden vid 80 År

Idag nåddes vi av det sorgliga beskedet att Per Gahrton, en av Miljöpartiets grundare och tidigare partiledare, har gått bort i en ålder av 80 år. En sann eldsjäl inom miljörörelsen har lämnat scenen.

För de som känt Per eller blivit påverkade av hans arbete, kommer hans engagemang för miljön och social rättvisa inte som någon överraskning. Från stadens pulserande hjärta i Stockholm 1943, där han föddes, till riksdagens korridorer under 1988 till 1994, var han en konstant förespråkare för Sverige att gå i en grönare riktning.

Redan innan klimatförändringar blev en global rubrik, var Gahrton där och bankade på dörrar. Hans röst gav eko åt oron över vår planets framtid och motståndet mot kärnkraft.

Och för de som ville gräva djupare i hans tankar, fanns de nedskrivna. Med böcker som ”Gröna vågen” och ”Grönt ljus” delade han generöst med sig av sina visioner för ett hållbart Sverige.

Per Bolund, som nu bär ledarrollen för Miljöpartiet, sade med en klump i halsen: ”Per var inte bara en av Miljöpartiets pionjärer, han var en vän, mentor och inspiratör. Hans inflytande går bortom politik; det rörde hjärtan. Vi kommer minnas honom som en man med stora drömmar, och ännu större beslutsamhet.”

Så idag tar vi en paus, blickar tillbaka, och hedrar Per Gahrton. Han kanske har lämnat oss, men hans arv kommer att fortsätta inspirera generationer att komma. Ett stort tack till en man som vågade drömma stort och kämpa för det han trodde på.

Senaste Nyheter Sverige