Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Stockholmsbörsen Dalar på Globala Ekonomiska Oro

Stockholmsbörsen följde trenden på måndagen, nedåt, i spåren av huvudsakliga Europabörserna, med huvudfokus på global ekonomisk osäkerhet.

På bakgrund av växande oro för den globala ekonomin, stängde OMXS30-index med ett tapp på 0,3 procent, positionerandes vid 2189,52. Denna nedgång speglar den allmänna osäkerheten om höga inflationstal i flera länder och potentiella reaktioner från centralbanker.

Bland de mest drabbade företagen märktes samhällsfastighetsbolaget SBB, ner 2,9 procent och värmeteknikföretaget Nibe, som tappade 2,4 procent. Telia, Tele2 och Atlas Copco såg också en nedgång med cirka 1 procent. Å andra sidan rapporterade medicinteknikbolaget Getinge en uppgång på 1,3 procent, medan lastbilskoncernen Volvo steg med 1,0 procent, delvis på grund av DNB Markets positiva rekommendation.

Experten uttalar: ”Med den rådande inflationen och spekulationer om att centralbankerna kan höja räntorna, finns det befogade farhågor för en kommande lågkonjunktur.” Aktier inom defensiva sektorer som hälsovård kan dra nytta av denna situation, medan cykliska sektorer kan känna av en större påverkan.

Investeringsråd under dessa osäkra tider rekommenderar en diversifierad strategi, uppmanar investerare att vara försiktiga och undvika att satsa tungt på en enskild sektor eller aktie.

Senaste Nyheter Sverige