Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Svenska Bolån i Fokus efter ECB:s Räntehöjning

Nyligen höjde Europeiska centralbanken, även känd som ECB, sin styrränta med 0,5 procentenheter. Ett steg som inte tagits sedan 2000. Vad betyder detta för svenskar med bolån?

ECB:s beslut kommer som svar på den kraftigt ökande inflationen i euroområdet, som nu uppgår till hisnande 8,6 procent – en siffra vi inte sett på över 40 år. Och även om Sverige står utanför euron kan vi känna av beslutet här hemma.

Varför? Jo, svenska banker har en tendens att justera sina bolåneräntor i linje med ECB:s styrränta. Ett exempel: En rapport från Swedbank pekar på att en svensk villaägare med ett bolån på 2 miljoner kronor kan behöva räkna med en ökad räntekostnad på omkring 2000 kronor årligen på grund av denna höjning.

Men det stannar inte där. ECB har också meddelat att de planerar att dra ner på sitt stödköpsprogram, vilket kan pressa upp räntorna ytterligare.

Så, vad kan man som bolånetagare göra? Några tips:

  • Fundera på att betala av lite extra på ditt bolån. Det kan ge en buffert mot framtida räntehöjningar.
  • Lönar det sig att byta bank? Jämför räntor och se var du får bäst deal.
  • Om du har en rörlig ränta just nu, kanske det kan vara läge att fundera över om det är dags att binda den.

Det är klart att ECB:s räntebesked väcker tankar och funderingar. Men som alltid gäller det att hålla huvudet kallt, sätta sig in i sin egen situation och ta välgrundade beslut.

Senaste Nyheter Sverige