Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Sveriges Polischef Larmar: Gängvåldet Eskalerar ”Extremt Allvarligt”

Anders Thornberg, Sveriges överhuvud inom polisen, har uttryckt djup oro över den kraftiga ökningen av gängrelaterat våld i landet.

I en nyligen publicerad intervju med Dagens Nyheter framhävde Thornberg gängens evolution mot strukturer som påminner om organiserade brottssyndikat. ”Gängen tillgriper nu mer avancerade vapen och metoder. De visar ingen tvekan inför att utöva våld”, påpekade han.

Under den senaste perioden har landet skakats av hjärtskärande händelser kopplade till gängbråk. I augusti miste en 12-årig pojke sitt liv i en korseld under en skottlossning i Malmö. Bara en månad därefter blev en 15-årig ung man brutalt överfallen av gängmedlemmar i Rinkeby, vilket ledde till hans tragiska bortgång.

Som respons på den tilltagande våldsvågen meddelade regeringen att man planerar att tillsätta ytterligare 10,000 poliser under de kommande fem åren och skärpa straffen för gängmedlemmar som begår allvarliga brott.

Dock betonar vissa experter att enbart repressiva åtgärder inte kommer att vara tillräckliga. Kriminologen Amir Rostami uppmanar till en bredare strategi och betonar vikten av att adressera de underliggande orsakerna till gängvåldet, såsom socioekonomisk utsatthet. ”Det är av yttersta vikt att regeringen satsar på sociala insatser och pedagogiska initiativ i riskutsatta områden”, sade Rostami.

Ytterligare analyser indikerar att gängvåld huvudsakligen koncentreras till särskilda områden, som Malmö och Stockholm, där socioekonomiska utmaningar ofta är mer framträdande. Gängens kriminalitet sträcker sig över en rad olika områden, och drivs ofta av en önskan om respekt och dominans inom sina sfärer.

Medan den svenska regeringen står fast vid sitt engagemang att bemöta detta växande problem, är det tydligt att lösningen kommer att kräva en omfattande och flerdimensionell strategi.

Senaste Nyheter Sverige