Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Sveriges Radios satirpodd ”Fas 3” pausad efter avhopp och kritik

Sveriges Radios satirprogram ”Fas 3” har pausats följt av kritik och efter att två av programledarna beslutade sig för att lämna projektet.

Det nya programmet ”Fas 3”, som hade premiär den 13 september, står nu i centrum för kontrovers. Programmet, som beskrivits som ”grävande satir”, tog upp kritik mot bland annat Sveriges Radios egna ledning i sitt första avsnitt.

Två av programmets tre programledare, Moa Wallin och Christoffer Nyqvist, meddelade nyligen via ett Instagram-inlägg att de avser att lämna programmet. ”Vi har kommit fram till att vi inte vill vara med i ’Fas 3’ längre”, skriver de. ”Vi delar inte längre samma vision för poddens framtida riktning.”

Bakgrunden till deras beslut ligger delvis i den kritik som riktats mot programmet. En del av kritiken har rört Moa Wallins tidigare uttalanden där hon bland annat spridit uppgifter om att coronapandemin är en bluff och att jorden skulle vara platt. Andra klagomål har riktats mot programmets arbetsmetoder, som enligt vissa beskrivits som otransparenta och ibland kränkande.

Ett exempel på denna kritik kom från en person som via Instagram berättade att hon blivit kontaktad av programmet för en intervju. Hon hävdade sedan att hon blev utsatt för obekväma frågor och ombedd att dela känsliga detaljer om sitt liv.

Sveriges Radios redaktionschef, Caroline Lagergren, bekräftade pausen och nämnde att en utredning kring händelserna kring ”Fas 3” nu kommer att inledas. Vad som kommer att hända med programmet i framtiden återstår att se.

Senaste Nyheter Sverige