Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Åldersgräns för världens hetaste chili efter skolincident

Lerum – Efter en incident på Torpskolan har en lokal Hemköp-butik i Lerum infört en 18-årsgräns för Carolina Reaper, känd som världens hetaste chili. Incidenten ledde till att flera elever kräktes, en hade andningssvårigheter och en annan skickades hem.

En lokal Hemköp-butik i Lerum har beslutat att införa en 18-årsgräns för Carolina Reaper, världens hetaste chili, efter en incident där dussintals elever på Torpskolan drabbades av olika hälsofrågor efter att ha ätit chilin. Trots motsägande rapporter om huruvida eleverna lurades till att äta chilin eller gjorde det frivilligt, har butiken agerat snabbt för att förhindra framtida problem genom att tillfälligt ta bort chilin från hyllorna och sedan införa en åldersgräns.

Incidenten ägde rum förra måndagen när elever på Torpskolan i Lerum, nära Göteborg, konsumerade Carolina Reaper chili under lunchen. Den lokala tidningen, Lerums Tidning, var först med att rapportera händelsen. Trots att det finns motsägande rapporter om huruvida eleverna lurades till att äta chilin eller gjorde det frivilligt var konsekvenserna allvarliga. Janne Olsson, skolans vaktmästare på Torpskolan, sa: ”De kräktes på toaletterna, och en hade andningssvårigheter, och vi var tvungna att skicka en hem eftersom de mådde dåligt.”

Skolans rektor, Carolina Lundblad, motsäger dessa rapporter och säger att bara några elever köpte och provade chilin frivilligt under rasten, och ingen blev lurad eller tvingad att äta den. ”Det är några barn som har köpt och provat detta själva. Så de har inte blivit lurade eller givit det till någon annan. Alla som provade det var medvetna om det,” berättade hon för Lerums Tidning.

Hemköp-butiken agerade snabbt när de fick reda på händelsen. Fredrik Lindqvist, butikschefen, uppgav att de tog bort chilin från hyllorna och informerade alla sina kunder om ett tillfälligt försäljningsstopp för att förhindra ytterligare problem. Chilin finns nu åter i butiken, men med en 18-årsgräns. ”Den hänger vid frukten, men med en skylt som säger att den är 18 år gammal. Vi vill begränsa och se till att det upphör. Om det inte fungerar kommer vi att sluta sälja chilin,” sa Lindqvist.

Sedan man införde en åldersgräns har inga nya problem uppstått, och det har varit fridfullt både på Torpskolan och på Hemköp.

Carolina Reaper har en värme på ungefär 1,5 miljoner på Scoville-skalan, att jämföra med vanlig Tabasco-sås som ligger på mellan 2 500 och 5 000 Scoville-enheter. Hemköp tog ursprungligen in chilin i butiken som en rolig artikel för chili-entusiaster. ”Vi placerade den i affären och ställde den mot en vägg för försäljning. Många vuxna uttryckte sin glädje och sa att det var verkligen roligt att prova den,” berättade Lindqvist för Lerums Tidning.

Incidenten har väckt oro över tillgängligheten av sådana starka föremål för barn och de potentiella konsekvenserna. Lindqvist uttryckte sin besvikelse över incidenten och sa: ”Jag ansåg inte att det var ett passande skämt. Det är definitivt inte rätt sätt att hantera en chili av den styrkan.”

För nu verkar åldersbegränsningen vara en effektiv åtgärd för att förhindra ytterligare missöden, och butiken kommer att fortsätta att övervaka situationen noga.

Senaste Nyheter Sverige