Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Historiskt rekord: Lewis Hamiltons F1-bil såld för 18,8 miljoner dollar

I en aldrig tidigare skådad auktionshändelse har Lewis Hamiltons Formel 1-bil från 2022 krossat försäljningsrekord, och sålts för en anmärkningsvärd summa av 18,815 miljoner dollar vid Las Vegas Grand Prix.

Det nyligen genomförda Las Vegas Grand Prix var inte bara en racingupplevelse utan också scenen för en historisk auktion. Den silverfärgade Mercedes-AMG W13 E Performance, som spelade en betydande roll i Hamiltons seger i Rysslands Grand Prix 2022, förväntades initialt locka bud på upp till 15 miljoner dollar. Men det slutgiltiga klubbpriset översteg alla förväntningar och satte en ny standard på marknaden för F1-memorabilia.

Storslagenheten vid Las Vegas Grand Prix sträckte sig längre än till själva tävlingen när Lewis Hamiltons ikoniska Formel 1-bil från 2022 gick under klubban för en extraordinär summa av 18,815 miljoner dollar. Fordonet, en mästerverk inom bilkonstruktion och vittne till Hamiltons enastående prestationer, hade experter som förutspådde ett stort intresse. Auktionen avslutades dock med en siffra som långt överträffade den beräknade 10 till 15 miljoner dollar.

Det vinnande budet lades av en privat motorintresserad som valde att förbli anonym. Denne samlare, mitt i en budgivning, uttryckte en djup respekt för Hamiltons framstående F1-karriär och en avsikt att bevara bilen som ett historiskt sportsskatt.

Den anonyma köparen kommenterade, ”Jag är otroligt hedrad över att ha förvärvat denna exceptionella bil. Lewis Hamilton är en sann ikon inom sporten, och denna bil symboliserar en avgörande punkt i hans karriär. Mitt åtagande är att bevara dess arv för framtida generationer.”

Med denna försäljning har Hamiltons Mercedes-AMG W13 E Performance slagit rekordet som tidigare hölls av Michael Schumachers Ferrari F2004, som köptes för 13,2 miljoner dollar år 2017. Denna händelse understryker en växande marknad för samlarvärda F1-bilar, uppskattade lika mycket för deras ingenjörskonst som för deras estetiska och historiska värde.

Köpet speglar inte bara individuella prestationer av Hamilton utan också Formel 1-sportens ökande popularitet. Sporten har upplevt en renässans av intresse, delvis drivet av Netflix-dokumentärserien ”Drive to Survive”. Las Vegas Grand Prix lockade själv en publik på ungefär 300,000, ett bevis på sportens växande globala inflytande.

När fans och samlare fortsätter att vörda dessa mekaniska underverk, markerar försäljningen av Hamiltons bil ett definierande ögonblick, som firar både en racinglegends arv och Formel 1-sportens bestående ande.

Senaste Nyheter Sverige